Underlayment gezocht

Onderstaand verhaal schreef ik afgelopen weekend op Facebook en via iemand kreeg ik toen de tip om u te benaderen. Om het mezelf handig te maken, daarom maar even het verhaal gekopieerd:

“Toen ik net voor mijzelf begon vertelde ik vaak het verhaal van Nils Roemen. Als een van de initiatoren van onder andere #durftevragen vertelde hij in lezingen vaak verhalen over ‘sociale overwaarde’. Hij omschreef dit als “hetgene dat over is of gemist kan worden op de plek waar het nu niet van waarde is. Terwijl het door het op een andere plaats in te zetten of op een andere manier te verbinden, weer van nut kan zijn. Het gaat hierbij niet om geld (dat is zelden ‘over’), maar om materiële zaken, ideeën, toegang of vormen van hulp”. Om uit te leggen wat hij hiermee bedoelde vroeg hij mensen vooraf of ze een enkel plankje mee wilden brengen. Deze vaak op zolder verstopte en in de weg liggende plankjes hadden in zichzelf geen waarde. Maar samengebracht bij Nils en in handen van zijn buurman transformeerden ze tot mooie tafels die in buurt geplaatst werden. Wat prive van weinig betekenis was, kreeg samengebracht weer publieke betekenis. Die gedachte speelt ook bijvoorbeeld mee in de manier waarop we een aantal jaren terug de Leeszaal Rotterdam West hebben opgezet.

En nu, in het nadenken over de materialisering van Buitenplaats Brienenoord, moest ik daar weer aan denken. Zoals jullie weten transformeren we het voormalige buitenverblijf van de Arend en Zeemeeuw naar Buitenplaats Brienenoord. Met zoveel mogelijk hergebruik van materiaal verrijst uit het oude een nieuwe plek. Zo vormen de vakwerkspanten de basis van het nieuwe pand; de vloerbalken zijn allemaal weer hergebruikt, de kozijnen vormen straks een halve wand en de meeste deuren komen ook weer terug. De oude bakstenen zijn tuinmuur geworden en het gruis is drainage.

Het oude dak bestond deels uit underlayment platen. Een deel daarvan hebben we gebruikt om bekisting van te maken voor de extra funderingsbalken en de rest wordt ondervloer. Daarboven komt straks een mooie houten vloer van ruim 100 jaar oud die we verstopt onder een laminaten tegen kwamen.

Nu komen we met zo’n 150m2 een heel eind voor de ondervloer, maar we komen toch nog zo’n 30 a 40 platen tekort om de hele vloer netjes te dichten. En daar komt Nils met zijn sociale overwaarde om de hoek kijken. Is er iemand in mijn netwerk die toevallig nog uit een project gebruikte underlayment platen overheeft van 1,22m bij 2,44 van 18 mm dik?

Scroll naar boven